The Boilerhouse

717_N8323_cpweb150dpi

Our latest higher education project has recently completed. The Boilerhouse for Royal Holloway, University of London, comprises a new café pavilion and event space in the courtyard of an existing heritage building Grade 1 Listed Founders Building as well as the refurbishment of the original stable block wing into a seating and servery area.

A modular off-site build comprised a glulam timber structure with a curving sculptural saddle like copper roof, has provided a refined and robust response to its heritage context, whilst creating a dramatic open access into the courtyard. A flitched timber and steel superstructure with stainless steel braced bays has been developed and a facade of glazing enables the pavilion to sit lightly within its courtyard setting.

The Boilerhouse’s original structures include two tall brick chimneys, which with specialist lighting, afford the new building a sense of drama and tie the building to its context. The complex has been completed with courtyard and landscaping upgrades creating improved external spaces and a more accessible approach into this area of the campus.

The new build has allowed for the old café location to be converted into consolidated new teaching spaces.

717_N8335_cpweb150dpi

 

 

 

 

 

 

717_N8321_cpweb150dpi

 

 

 

 

 

 

 

Find more images and further project information here.

If you’re interested in discussing a potential project, we’d love to hear from you.

Photography by Hundven-Clements Photography.
Share